[...] na małym ogniu około 10 minut, aż zredukuje się sok. Do lekko przestudzonej masy dodajemy WPC i dokładnie miksujemy. Wiśnie przekładamy do tortownicy i równo rozprowadzamy. Wszystko posypujemy pokruszonym ciastem i schładzamy minimum godzinę. Wartości odżywcze: Całe ciasto to 1160 kcal. Białko 137g, Tłuszcze 26g, Węglowodany 110g. Smacznego!
[...] obrotach do uzyskania gładkiej masy i jeszcze ciepłe przekładamy do kieliszków. Wstawiamy do lodówki na 2 h. Można udekorować świeżymy owocami lub czekoladą. Gotowe. Wartość odżywcza: Z podanych składników otrzymacie dwie porcje. Każda to 196 kcal. Białko 16 g, Tłuszcze 3,3 g, Węglowodany 25,2 g. Kaloryka podana bez dekoracji. Smacznego!
[...] Zwykle konieczne jest dodanie kilku łyżek mleka - zależy ile kasza "wciągnie płynu". wszystko dobrze zmiksować i wylać na jasną masę. Gotowe. Doskonałe na ciepło i na zimno. Wartości odżywcze: Z całości otrzymujemy 3 porcje. Każda z nich to 260 kcal, Białka 23 g, Tłuszcze 3,5 g, Węglowodany 36 g. Idealne jako szybki posiłek potreningowy.
[...] wysokotłuszczowa” leczy wszystkie choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak ich zbytnie ograniczanie. Decydując się na konkretną dietę warto pamiętać o kilku zasadach: nie da się szybko tracić wagi. [...]
[...] dla redukcji masy ciała? diety bogate w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i tłuszczów są skuteczne diety wegetariańskie przynoszą dobre wyniki, podobnie jak dieta śródziemnomorska nadmierne spożycie tłuszczów (> [...]
[...] Często młodzi adepci żelaznego sportu zapominają o tym, iż sama podaż protein nic nie znaczy i nie przyspieszy przyrostów masy mięśniowej. Jeśli zapomnisz o tłuszczu i węglowodanach, zapewne efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub żadne. I tu niewielkim ratunkiem będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane [...]
[...] wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ na odchudzanie. Dieta niskowęglowodanowa czy niskotłuszczowa? Kolejny raz nie da się tu jednoznacznie powiedzieć, co lepsze. Diety niskowęglowodanowe są początkowo lepsze dla utraty wagi ciała od [...]
[...] restrykcyjną dietę? Można się spodziewać, iż pozbędzie się tkanki tłuszczowej, ale odnotuje również ogromne, nieproporcjonalne straty masy mięśniowej. A to znaczy, że długofalowo odchudzanie przyniesie mu same straty, żadnych zysków. W perspektywie 12, 16 czy 24 miesięcy to mięśnie odpowiadają za spoczynkowy wydatek energetyczny, „spalanie” [...]
[...] czasopism („dieta arbuzowa”, „bananowa”, „odchudzanie na zawołanie (ONZ)”), do diet polegających na eliminacji niezbędnych składników diety („pozbądź się wszystkich węglowodanów już teraz”) czy też do diet polegających na głodzeniu się. Jakie na spalanie tłuszczu wpływają proporcje makroskładników? Przykład praktyczny: czy korzystniejsza [...]
[...] w tej kwestii jest następujące: kluczowe dla utraty wagi jest utrzymanie odpowiedniego bilansu energetycznego. Naprawdę ma drugorzędne znaczenie, czy sięgniesz po dietę lowcarb, ketogeniczną czy klasyczną, bogatą w węglowodany, o ile zachowasz ujemny bilans energii. Znam ludzi, którzy strzelają z armaty do komara, czyli stosują drastyczne [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] dieta jest skuteczniejsza przy cukrzycy typu II? W badaniu z 2017 r. 74 osoby z cukrzycą przydzielono do grup: diety wegetariańskiej, deficyt 500 kcal dziennie (∼60% węglowodanów, 15% białka oraz 25% tłuszczów), kontrolnej (zwykła dieta antycukrzycowa),deficyt 500 kcal dziennie (50% węglowodanów, 20% białka oraz 30% tłuszczów, ≤7% tłuszczów [...]
[...] obese subjects: a randomized human clinical study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2289832/ Manny Noakes i in. „Effect of an energy-restricted, high-protein, low-fat diet relative to aconventional high-carbohydrate, low-fat diet on weight loss, bodycomposition, nutritional status, and markers of cardiovascular healthin obese [...]
Dieta paleo jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, szeroko promowanym w Internecie, książkach, czasopismach. Dlaczego? Nie ma dowodów na to, iż zastosowanie określonej diety przyniesie znacząco lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] produkcji hormonalnej. Nie zawsze diety pochodzące od „trenerów personalnych” i rozmaitych dietetyków są zdrowe, a skuteczność takich rozwiązań może być krótkotrwała. Rozregulowanie systemu hormonalnego u kobiety może mieć wieloletnie reperkusje, ale o tym jakoś nikt nie myśli, decydując się na pozbawione sensu schematy żywieniowe. Nie zawsze to, [...]
[...] A narrative review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1056872720303664 Bueno, N., De Melo, I., De Oliveira, S., & Da Rocha Ataide, T. (2013). Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: A meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 110(7), 1178-1187. [...]
[...] plutonów. Sprawdza się, gdy chcesz wiedzieć, czy masz te pieniądze na koncie czy nie masz. Jednak w dietetyce takie myślenie woła o pomstę do nieba. Nie można uważać węglowodanów jednoznacznie za wroga lub tylko za sprzymierzeńca. Przez dziesięciolecia wrogiem był tłuszcz, okrzyknięto, iż powoduje choroby sercowo-naczyniowe. Dziś jest nowy [...]
[...] się problem z fruktozą? Do wielu produktów zaczęto dodawać cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS), a typowe proporcje glukozy i fruktozy w podobnych wyrobach to 50% (celowo nie omawiam tu wszystkich odmian syropu glukozowo-fruktozowego, gdyż nie ma to praktycznego znaczenia dla naszych rozważań). Metaboliczne skutki spożywania fruktozy [...]
[...] to prawie dieta wegetariańska. Tylko przede wszystkim nie wiemy, czy takie same nie byłyby efekty stosowania diety o obniżonej podaży kalorii np. klasycznej, zbilansowanej, low-carb czy ketogenicznej. Niestety, naukowcy nie porównali różnego rodzaju diet. Dużym błędem było skorzystanie z niewielkiej liczby osób. Sens miałoby sprawdzenie np. 3 [...]